Jak reagovat v nepříjemných situacích?

Spousta lidí má mezery v komunikaci ve vyhrocených situacích, když je někdo uráží, ponižuje, zesměšňuje. Tím, že lidé neumí vhodně odrazit tento útok, cítí se často méněcenní a takovým situacím se záměrně vyhýbají, utíkají před problémy a jakmile cítí, že takový okamžik by mohl nastat, jsou pod velkým tlakem, strachem až panikou.
Pokud se Vám však podaří zvolit vhodnou techniku pro zvládání takových situací, zjistíte, že efektivně zvládnete jakýkoliv rozhovor, cítíte se lépe Vy a tak Vás bude vnímat i Vaše okolí.

Jak tedy na to?
Lidé, kteří jsou sebevědomí a asertivní, bývají v životě úspěšnější, což si řada z nás uvědomuje. Zejména v profesním životě na vyšších pozicích je důležité, umět jednat s nadhledem, ale s pevným postojem k věci a nenechat se "rozhodit".

Proto je vždy důležité:
1. zachovat chladnou hlavu
2. reagovat pohotově
3. obhájit svůj postoj

Abych vám lépe přiblížila, jak takové techniky zvládání vypadají, uvedu vám zde pár příkladů.

1) Technika potvrzení
Urážky, nadávky, ponižování, ať už ohledně vaší postavy nebo nějaké věší oblíbené věci tzn. auto, parfém, telefon je vždy nutné potvrdit a odrazit tím, že tuto výtku zveličím, dovedu ji do absurdna. Tím dojde k tomu, že útočníkovi seberete vítr z plachet a pakliže je této situaci někdo přítomen, obvykle se tomu zasměje a v očích okolí tedy získáte na sympatiích právě vy.
Technika potvrzení a zveličení lze uplatnit v podstatě na jakoukoliv urážku. Zvládne to každý, stačí si jen uvědomit, jakou útočník napadá část vás nebo jakou konkrétní věc a představit si tu úplně nejšílenější variantu a následně ji vyslovit a zasmát se jí. Nemusíte se  nijak připravovat, na nic myslet, nic zjišťovat a přeci ze situace vyjdete jako vítěz.
Tato metoda je moje nejoblíbenější a vryla se mi tak pod kůži, že se svým hodnocením směji i sama :-)

Příklad:
Útočník: Jano, to tvoje auto je nějaký starší kus že?
Jana: Ano, máš pravdu, je starší. Říkala jsem si, že s ním budu jezdit na přehlídky veteránů a možná i vyhraji cenu.

Útočník: Petře, co to máš za šílený parfém?
Petr: Máš pravdu. Občas to používám i na hubení hmyzu.

2) Technika zachování chladné hlavy
Vztek, hněv a křik nás automaticky dostává do role oběti. Lidé obvykle reagují tím, že se začnou pod náporem negativní energie útočníka choulit, schovávat apod. a nebo začnou taktéž křičet, což vede k eskalaci a situaci nijak neřeší. V takových případech je lepší, nechat útočníka křičet a čekat, dokud ho amok nepřejde.. V prvé řadě je třeba si uvědomit, že útočník křičí proto, že cítí velkou bezmoc, naštvání a někdy i zmatek. Proto vůbec nereagujte, prostě není potřeba žádná odezva. I když vám dotyčný začne pokládat otázky, prostě nedělejte nic. Pokud se situace během pár minut neuklidní a útočník se na vás dožaduje odpovědi, je nejlépe zůstat naprosto v klidu, situaci pojmenovat a vyjádřit váš postoj.

Příklad:
Útočník: Vběhne do dveří a křičí na vás.
Vy: čekáte, mlčíte, neděláte nic, žádné úšklebky, úsměvy, jen se díváte na osobu proti vám, sledujete její chování, pohyby.
Útočník: -- po několika minutách-- stále se neuklidnil a navíc přidal otázky a dožaduje se odpovědi, stojí nad vámi a křičí snad ještě víc.
Vy: Velmi křičíte, je mi to nepříjemné. Ráda vám odpovím, ale momentálně nejsem v pohodě a vy také ne. Tedy navrhuji, sejít se nad tímto tématem za 5 minut, až nebudete tolik křičet. Pak vám ráda odpovím, pomohu apod.
Útočník: Obvykle se zklidní a za 5 minut je schopen s vámi jednat bez návalu emocí.

O tom, jak zaujmout osobní postoj a hlavně jak myslet optimisticky a tím ovlivnit řadu situací, které se vám dějí a dít budou se také můžete dočíst v našem předešlém článku o pozitivním myšlení.

Technik pro zvládání nepříjemných situací je samozřejmě spousta, proto jsem vám snad alespoň těmito dvěma pomohla přiblížit vaše možnosti.

Přeji vám krásný den bez nepříjemných situací
Mgr. Dagmar Pacher, MBA

Reklamní sdělení:
Věděli jste, že únava a vyčerpání je odpovědí těla na nepříznivý stav, který lze mnohdy odbourat doplněním vitamínů, pohybem, relaxací, dostatečným příjmem tekutin a nebo úpravou jídelníčku? Celou škálu vitamínů najdete na eshopu Levnalekarna.cz, Přijďte se k nám podívat a zjistit, zda jsme skutečně levní.




Komentáře