Bylinky z Peru díl.4: COLA DE CABALLO

Velkou zásluhu na rozšíření praktických i vědeckých znalostí peruánských bylin v Evropě má páter Edmund Szeliga, který je dnes již legendou peruánské fytoterapie. Polský misionář, nestor, objevitel, výzkumník, zanícený přívrženec a programátor. Autor spojnice mezi tradiční indiánskou medicínou a moderní vědou, zakladatel peruánského institutu andské fytoterapie v Limě. Z jeho iniciativy byla zahájena řada vědeckých studií a laboratorních výzkumů peruánských rostlin a proto je dnes známe nejen z tradičního použití, ale i z vědeckého pohledu. Díky jejich rozmanitosti můžeme nalézt odpověď na téměř každý zdravotní problém.


COLA DE CABALLO (Equisetum arvense)

Je to cenná bylinka výjimečná vysokým obsahem křemičitanů. Posiluje celý organizmus. Odvary z ní mají protizánětlivé vlastnosti.
Odvary z této rostliny se používají při zánětech močového měchýře a močových cest, kdy mírní bolesti a pálení při močení. Také se používají při dně, inkontinenci, při žlučových nebo ledvinových kamenech, zánětu prostaty, ale je možné ji užívat při tuberkulóze, osteoporóze, otocích, při trávících a vyprazdňovacích problémech, při nádorových onemocněních, zlomeninách, kolagenóze a jiných chorobách pojivové tkáně. Dále se užívá při bércových vředech.
Odvary z Cole de Caballo zastavují krvácení a usnadňují hojení ran. Slouží také k omývání vředů ran, oděrek a k sedacím koupelím při zánětech močového měchýře.


Užívání:
Nejčastěji 1-2 lžíce byliny zalít cca 700 ml studené vody a od chvíle dosažení varu vařit na mírném plameni 10 minut. Scedit. Odvar se následně pije 3x denně po jedné sklence.
K vnějšímu použití (v závislosti na určení) se připravuje odvar stejně, pouze v menším množství vody.

Bylinky budou opět k dostání na našem eshopu levnalekarna.cz a také na nové lékárně Mariánka v Brně Komárově (otevřeno od února 2018).

Komentáře

  1. Zdravím vás, myslíte, že by takové bylinky šly vypěstovat i u nás v podnebí České republiky? Nebo jejich pěstování vyžaduje specifickou vlhkost. Mám udělanou bylinkovou zahrádku, je tam dokonce i hliníková výplň plotu jako zástěna proti větru a dešti. A podařilo se mi tam vypěstovat už leccos. Ale vždycky jsem se radila, než jsem něco začala shánět. Tak se ptám tady. Děkuji za rady! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat