Co dělat při kožních problémech? aneb suchá pleť

Suchá pleť vzniká, když regenerační vlastnosti kůže ubývají, což v praxi znamená, že samoregulace její vlhkosti již není plně funkční a mazové žlázy neprodukují dostatek tuku. Současně je svrchní vrstva kůže oslabená, takže dochází na povrchu pokožky k úniku vlhkosti. To způsobuje suchou, popraskanou a šupinatou pokožku.

Paradoxně často vzniká suchá pleť, když ji nadměrně hydratujeme. Hydratační přípravky pracují místo kůže a ta se "odnaučí" plnit svoji funkci. Aby normálně fungovala, měla by mít stejně jako kosti, svaly a jiné orgány možnost správně pracovat. Když člověk nemá tělesný pohyb, dochází k atrofii svalů a kostí. Když je pokožka hydratačními a syntetickými přípravky přesycen, dochází k omezování její samoregulace a schopnosti přirozeného zvlhčování.

Dalšími faktory, které způsobují suchou pleť, jsou intenzivní slunění, pobyt v klimatizovaných nebo vytápěných prostorách, pobyt v znečištěném životního prostředí, používání syntetických kosmetických přípravků, peelingů a nedostatečný pitný režim.



Suchá pokožka stárne rychleji než normální nebo mastná pokožka. Je to zapříčiněno nedostatečnou produkcí kožního tuku mazovými žlázami. Může se jednat dědičný původ, způsobeno to také může být stárnutím, hormonální nerovnováhou, kouřením, užíváním některých medikamentů nebo špatnou životosprávou. Při ošetření suché pokožky rozlišujeme mezi suchou bezproblémovou pletí a suchou citlivou pletí s výskytem nečistot a s tendencí ke zčervenání a rosacei.

Rosacea je zánětlivý projev jemných kapilár nacházející se ve škáře. Kapilára se rozšíří a vystoupí na povrch pokožky, kdy vytvářejí pavučinovou síť, občas pokrytou tenkou vrstvou tuku. Rosacea se často vyskytuje v oblasti nosu, může se ale také objevovat v jiných částech obličeje. Většinou se projevuje mezi čtyřiceti a padesáti lety. Příčinou jejího vzniku jsou především genetické vlohy a špatné stravování, případně i nesnášenlivost vůči určitým potravinám, především cukru, kořeněným pokrmům nebo alkoholu. Další možnou příčinou je reakce na toxicitu v používaných přípravcích či používaných materiálech, které nejsou v BIO kvalitě.

Akné a rosacea u suché pleti
U mnoha lidí se zanítí oblasti obličeje postižené rosaceou a dochází k tvorbě vřídků. V tomto případě je doporučeno provádět ráno a večer levandulové koupele. Je vhodné používání pleťových masek a při mastné pleti společně s pleťovým olejem.  Problematickou pleť je třeba důkladně čistit, aby nedocházelo k opakovanému zanícení.

Kožní problémy jsou důkazem toho, že náš vnitřní stav je ovlivňován vnějšími vlivy a obráceně. Každý, kdo se již musel potýkat s kožními problémy jako jsou akné nebo rosacea, dobře ví, jaké strasti mohou tyto kožní potíže způsobit. Ošetření pleti vhodnou kosmetikou, zejména bez chemického základu, přídavků parfemace a na čistě přírodní bázi nejlépe s certifikací NATRUE, může opět urychlit obnovení krásy a zdraví pokožky. Již vhodně vybraná strava podporuje funkci ledvin a jater a podstatně zlepšuje vzhled pleti.

Reklamní sdělení:
Z kosmetiky, která se pyšní označením BIOVEGANHCS či NATRUE můžeme doporučit Purity Vision, Lavera, Bebutter, Hipp, TOPVET, Dr.Hauska (k dostání pouze v kamenné prodejně Lékárna Mariánka, Brno), Saloos, Econea, Weleda a další. Veškeré produkty nově zařazujeme také do našeho eshopu levnalekarna.cz.

Komentáře