Třicetidenní program krásy díl VI.

Čtvrtý krok: Zdravý oběd

Oběd můžete sestavit ze zbytků večeře. Pokud chodíte do práce, vezměte si navíc s sebou:
- čerstvé ovoce na svačinu
- láhev pramenité vody
- termosku se zeleninovou polévkou nebo bylinným čajem

V poledne si dopřejte dostatečnou přestávku a snažte se využít pár minut sami pro sebe. Uvolněte se, zhluboka se nadechněte a vydechněte, pocítíte, jak z vás opadá napětí. Během oběda si vychutnáme klid, naše jídlo důkladně žvýkáme, abychom se cítili nasycenější. Je to dobré pro naše trávení i naši postavu. Nebudeme mít totiž nutkání, abychom sahali mezi jídlem po malých chuťovkách.

Pátý krok: Procházka

Abychom získali novou energii, je dobré se po obědě alespoň na pět minut projít, pokud nám to čas a počasí dovolí. Na rychlosti naší chůze nezáleží. Když se budeme cítit nabití energií, bude i náš krok rychlejší a pokud budeme chtít relaxovat, můžeme se jen tak procházet.

Již krátká procházka nás zbaví napětí a stresu, zlepší naši koncentraci, zrychlí náš tep, podpoří prokrvení, protáhne svalstvo a posílí naše kosti. Vědci potvrzují, že tři desetiminutové procházky denně mají stejné pozitivní účinky na lidský organismus jako jedna velká půlhodinová procházka.

Zjistila jsem, že tělesná aktivita, byť jen ve formě krátké procházky, moji energii zvyšuje, zlepšuje moji schopnost soustředit se a posiluje mou vůli. Krátké vycházky se obecně podceňují, mají ale více předností, než si většinou myslíme.

Šestý krok: Zdravá večeře

Uvedený seznam jídel na protější straně obsahuje doporučené recepty k přípravě večeře. Důležitá je tu kvalita, jednoduchost a široký výběr různých druhů zeleniny. Dbáme na to, aby potraviny živočišného původu např. drůbež, maso nebo ryby, procházely z ekologického nebo biodynamického chovu. Jídlo můžeme dle naší volby různě obměňovat, měli bychom ale při jejich plánování dbát na co nejpravidelnější rytmus. Například v úterý rybu, ve středu těstoviny nebo bezmasou stravu. Tímto způsobem si usnadníme náš nákup, a i děti většinou rády vědí, na co se mohou těšit. Největší roli hraje kvalita a výborná chuť, což v praxi znamená co nejvíce biopotravin a čerstvé zeleniny.


Jako tip na zdravou večeři uvádím recept na:

Kuře s medovou polevou

pro 4osoby

4 lžíce sladkého rýžového Misa
2 lžíce medu
2 lžíce jablečného octa
1 stroužek česneku, oloupaný a utřený
110 ml panenského olivového oleje

2 velká kuřecí prsa, rozpůlená
slunečnicový olej

Poleva: Miso, med, ocet a česnek dobře rozmícháme a poté  přilijeme olej. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne hustá marináda, kterou potřeme maso.

Na pánvi si rozpálíme olej. Kuřecí prsa opékáme z obou stran 3 minuty. Poté přiklopíme a dusíme cca 25 minut, dokud maso nezměkne.

Související obrázek

V dalším článku najdete recepty pro zdravou večeři.

Komentáře