Třicetidenní program krásy díl.II

S třicetidenním programem krásy úzce souvisí strava. A to jak z hlediska výběru vhodných surovin, tak z hlediska její přípravy.

Tipy k přípravě pokrmů
Při přípravě jídel můžeme ušetřit spoustu času, když např. luštěniny nebo polévku uvaříme o víkendu ve větším nožství vody a následně uchováváme v ledničce. Když se pak během týdne vracíme vyčerpaní z práce domů, stačí si jídlo pouze ohřát.

Zeleninu, která je bohatá na vitamíny, bioflavonoidy, minerální látky a vlákninu tvoří důležitou základní složku naší krásy a vitality.



Během několika minut lze jednoduše připravit např. takto:
Hrnec naplníme do výšky dvou až tří centimetrů vodou. Zeleninu očistíme, nakrájíme a položíme v napařovacím košíku do hrnce. Zakrytou vaříme dle velikosti při střední až vysoké teplotě po dobu několika minut. Dle chuti pak zeleninu ještě okořeníme a nebo podáváme s omáčkou či dresinkem.

Aby obiloviny a luštěniny byly lépe stravitelné a my mohli jejich živin lépe využít, necháme je (nejlépe přes noc) změknout ve vodě. Abychom zlepšili trávení, můžeme při vaření přidat jednu čajovou lžičku jablečného octa, který podporuje fermentační proces.

Pokud chodíte do práce, bude nejlepší, když si navečer připravíte takové množství jídla, aby vám to stačilo i druhý den na oběd. To si pak jednodušše vezmete s sebou.

Následně uvedu také náměty pro snídaně a večeře po dobu sedmi dnů. V dalších dílech třicetidenního programu krásy můžete čerpat náměty ke zdravé výživě a získání přirozeného rytmu. Pokud si na tento rytmus zvyknete, přizpůsobíte si stravování, aniž byste museli přemýšlet o tom, co budete každý den jíst.

Možná již máte zavedený vhodný rytmus večeří. V tom případě stačí obměnit některé přísady, abyste zlepšili kvalitu vašich pokrmů. Samozřejmě obohacovat recepty dle libosti, avšak vždy byste měli dbát na to, aby použité potraviny byly pokud možno ekologického či biodynamického původu.

Než vám představím celý třicetidenní program, je dobré nachystat si základní výbavu
Pěstící přípravky:
1. čistící přípravek na obličej
2. čistící přípravek na tělo
3. plěťové tonikum
4. denní pěstící přípravek na obličej (dle typu pleti pro normální, suchou, mastnou nebo problematickou a zralou pleť) a oční krém
5. hydratační přípravek k péči o tělo (mléko nebo olej), sprchový krém a koupelovou přísadu
6.  éterické oleje

Potraviny:
Budete potřebovat řadu celozrnných obilovin, luštěnin, čerstvé ovoce a zeleniy. Pokud možno vše v biokvalitě.
1. luštěniny, čerstvé nebo sušené. Sušené fazole, hrášek nebo čočku musíme nejprve nechat změknout ve vodě (nejlépe přes noc) a následně vařit.
2. všechny druhy neloupané dlouhozrnné rýže, včetně Basmati
3. vícezrnné müsli
4. velké množství ovoce a zeleniny
5. jáhly
6. fermentovanou sojovou pastu Miso, která nám poslouží jako základ do polévek, gulášů a omáček (k zakoupení v bioobchodech a prodejnách zdravé výživy či prodejnách s asijskými potravinami). Je velmi zdravá a tvrdí se, že chrání před celou řadou onemocnění vč. rakoviny. Ředí se v poměru 1 polévková lžíce na 220ml bujónu nebo vody
7. celozrnné ovecné vločky, které vaříme po dobu 20minut, aby změkly. Jsou chutnější než instantní či normální vločky.
8. quinou
9. žito
10. špaldu
11. mrkev, červenou řepu, různé druhy dýní a další zeleniny
12. listovou zeleninu, mangold, brokolici, bílé a čínské zelí, kapustu a řeřichu
 Vše zakoupíme nejlépe v bioobchodě nebo přímo u farmáře.

Průběh programu krásy
Devět z uvedených dvanácti kroků našeho programu krásy se bude opakovat každý den. Některé z nich jsou určeny pro ranní hodiny, jiné zahrnují odpolední a večerní aktivity. Bod číslo osm zahrnuje zkrášlující koupel, pleťovou masku nebo koupel nohou., kterou provádíme v určitý den, jedenkrát týdně, zatímco body jedenáct a dvanáct jsou určeny na víkendy. I zde si můžete vybrat, co je pro vás nejvhodnější.

Pořadí vašeho ranního programu: Na prvním místě se doporučuje meditace nebo krátké afirmativní cvičení. Dále následuje ranní péče o tělo, která zahrnuje sprchu apod. Je-li vám to příjemnější, můžete pořadí změnit. Zásadně se ale snažte řídit předvším vašim přirozeným rytmem.

V dalším článku se dozvíte více o meditaci a afirmaci, dále vám představím sedm předsevzetí na každý den v týdnu. Těšte se! :-)

Komentáře