Jaká jídla jsou pro chrup nevhodná?

Není tajemstvím, že nezdravá jídla z rychlých občerstvení nejsou vhodná k udržení dobré kondice. 

Věděli jste však, že mohou dokonce zvyšovat kazivost zubů a vést k onemocnění dásní?

Ikdyž provádíte pečlivě ústní hygienu a společně s kartáčem používáte i zubní nit a ústní vodu, zubař odhalil další kaz?

Co tedy zubům škodí za potraviny:
Citrusové plody
Šťáva z citrusů je bohatým zdrojem vitaminu C a dalších zdraví prospěšných živin, bohužel pro zuby může být pohromou. Experti doporučují vyhnout se především džusům z citronů a grepů, které jsou zvláště kyselé a při pravidelné konzumaci mohou poškodit zubní sklovinu.
V roce 2008 proběhla na toto téma studie, ve které vědci zkoumali účinek citrusových šťáv na zubní sklovinu. Nejvíce poškození způsobily právě džusy z grepů a citronů, nejmenší naopak šťáva z pomerančů.
Žvýkací bonbony
U sladkostí a bonbonů platí, že čím lepivější, tím horší jsou pro zuby. Mezi nejhorší sladkosti pro zuby tak patří karamely, gumoví medvídci, měkké ovocné bonbony, turecký med a podobné sladkosti. Tyto měkké bonbony se přilepí na zuby a do mezizubních prostor, kde se drží dlouhou dobu a umožňují tak bakteriím v ústech hodovat na dodaném cukru.
"Bakterie spalují cukr kvůli kyselině, která rozpouští ochrannou vrstvu zubní skloviny, a způsobují tak kazy," vysvětlil doktor Matthew Messina, zubař z Ohia v USA a mluvčí American Dental Association.
Tvrdé bonbony
Tvrdé cucací bonbony se sice nelepí na zuby tolik jako ty měkké, které vyžadují žvýkání, ale jelikož se pomalu rozpouštějí v ústech a oslazují ústa po několik minut, mají bakterie spoustu času vyprodukovat nebezpečné kyseliny.
Většina takových bonbonů je navíc ochucena i kyselinou citronovou, která poškozuje zubní sklovinu. Nemluvě o tom, že stačí špatně kousnout a ulomený zub už kartáčkem na zuby nespravíte.
Kyselé okurky
Kyselina v octě, která je nezbytná k zavařování okurek a dodává jim tu tu správnou slanou chuť, bohužel také přímo působí na zubní sklovinu a poškozuje ji. Britská studie z roku 2004 dokonce ukázala, ze kyselé okurky patří mezi hlavní viníky opotřebování zubů.
Konzumace kyselých okurek více než jednou denně zvýšila pravděpodobnost opotřebení zubů o 85 procent. Podle doktora Messiny však málokdo jí kyselé okurky tak často, aby to výrazně ovlivnilo jeho dentální zdraví.
Limonády
Není tajemstvím, že pití většího množství sladkých limonád může přispět ke kazům. Méně známé je, že kyselina v perlivých nealkoholických nápojích pravděpodobně poškozuje zuby více než samotný cukr. Proto i limonády bez cukru, jako je třeba dietní cola, které obsahují kyselinu citronovou a fosforečnou, mohou při častější konzumaci poškodit sklovinu.
Pokud si nedokážete limonády odpustit, je vhodnější pít je během jídla než samotné přes den. Podle doktora Messina totiž jídlo pomáhá neutralizovat kyselinu a čas vystavení zubů kyselině je tak mnohem kratší.
Víno
Podle odborníků na zdravou výživu je červené víno zdravější než bílé, ale toto tvrzení se rozhodně netýká zubního zdraví. Červené víno totiž obsahuje látky zvané chromogeny, které produkují pigmenty, jež zabarvují zuby. Taniny obsažené v červeném víně navíc mají tendenci vysušovat ústa, zuby tak zůstávají lepivé a tím se zhoršuje poskvrnění.
I bílé víno však může přispívat ke skvrnám. Červené i bílé víno obsahuje erozivní kyselinu, která dovoluje skvrnám z jídla či pití proniknout hlouběji do zubu. Tento fakt potvrdila i studie z roku 2009, ve které kravské zuby namočené do černého čaje byly náchylnější ke skvrnám, když byly před tím namočeny do bílého vína (oproti zubům namočeným ve vodě).
Krekry, keksy a slané chuťovky
Myslíte si, že když nejste na sladké a dáváte přednost slaným pochoutkách, máte vyhráno? Bohužel, rafinované sacharidy v krekrech a dalších typech slaných pochutin se přetvářejí v ústech na cukr velmi rychle a poskytují tak krmivo pro bakterie - hlavní viníky zubních kazů. Navíc kašovitá hmota, která se kousáním krekrů vytvoří, se usazuje na stoličkách a v mezizubních prostorech a přispívá ke vzniku zubního kazu.
Káva a čaj
Znáte ty špatně odstranitelné skvrny, které se shromažďují uvnitř šálku na kafe? Tak podobně působí pití kávy i na vaše zuby. Skvrny od kávy na zubech jsou dokonce vytrvalejší než skvrny od tabáku. Navíc zuby se skvrnami od kávy jsou obvykle lepivější a přitahují tak částečky jídla a bakterie. Myslíte si, že vhodnější tedy bude pít čaj?
Některé druhy černého čaje však mohou dokonce zbarvit zuby více než káva. Stejně jako červené víno i černý čaj obvykle obsahuje hodně taninu, který podporuje zbarvení. Čaje, které obsahují méně taninu, jako zelený čaj, bílý čaj a bylinné čaje, nebarví zuby v takové míře.

Nedávno jsme diskutovali o tom, jak jablka ovlivňují zubní sklovinu, Jaký efekt na náš chrup tedy toto ovoce má?
Jablka posilují dásně díky mechanickému působení, a jsou rovněž bohatá na vitamíny a stopové prvky. Avšak nedávná studie „Royal College of London“ prokázala, že kyseliny v tomto ovoci mohou oslabit zubní sklovinu, pokud je jíte celý den. Přirozená ochrana zubů nezvládne takto vysoce kyselé prostředí, a risk citlivosti se zvětšuje až 3,7krát.
Nicméně byste jablka ze svého jídelníčku neměli vyloučit, protože můžete vrátit acidobazickou rovnováhu v ústech do původního stavu pomocí SPLAT ústních pěn řady EXPRESS. Obnovují pH v ústech za pouhých 5 vteřin a pomocí komplexu LUCTATOL® chrání zuby proti kazům.


Reklamní sdělení:
Ústní vody SPLAT BIOCALCIUM a ACTIVE pro svěží dech a zářivý úsměv jsou to pravé pro každodenní prevenci v rámci dentální hygieny. 👅 Tyto vynikající ústní vody můžete zakoupit na našem eshopu Levnalekarna.cz za cenu 119CZK.
Ústní voda patří k nezbytné části dentální hygieny, podle „Oral Health Foundation“ ji však pravidelně užívá pouze 31 % dospělých. Jak jste na tom vy?

Komentáře