Třicetidenní program krásy díl VII.

Recepty na zdravou večeři:

Pondělí:                              Úterý:   Středa:
Treska na zelenině  Plněná dýně        Paprikový quiche
Mangold vařený v páře      Špenátový salát se sýrem Feta Kapusta vařená v páře
Salát z divoké rýže   
Mrkvový salát



Čtvrtek:      Pátek:
Kuře s medovou polevou      Těstoviny s brokolicí 
Grilovaný chřest                  Zelenina se zálivkou Vinaigrette 
Lina fazole s bylinkami  Fíky s medem



Sobota:  Neděle:
Hovězí guláš  Čočková polévka s hrachem
Zelené fazolky Květák vařený v páře

Banánové parfait s ostružinami

Související obrázek

Treska na zelenině  

pro 4osoby

1 lžíce panenského olivového oleje
4 filety z tresky (110 až 170g porce)
sůl a čerstvě umletý černý pepř
2 lžíce másla
260g mrkve, očištěné a nakrájené na plátky
260g cukety, očištěné a nakrájené na plátky
90g žampionů, očištěných a nakrájených na plátky
1/2 cibule, oloupaná a najemno nasekaná
1 stroužek česneku, oloupaný a utřený
1 lžíce sezamových semínek
čtvrtku citronu

Troubu předehřejeme na 180°C.

Zapékací misku vytřeme olejem a na dno položíme tresku, osolíme, opepříme a necháme 20 minut péct.

Mezitím na pánvi rozehřejeme máslo, zlehka na něm podusíme mrkev, cuketu, žampiony, cibuli, česnek a sezam (cca 5-7minut).

Hotovou tresku obložíme dušenou zeleninou a podáváme s čtvrtkou citrónu.

Výsledek obrázku pro salát z divoké rýže

Salát z divoké rýže 

pro 4 až 6 osob

120ml sezamového oleje
20-30ml omáčky Tamari nebo Shoyu
2 lžíce tmavého rýžového sirupu 
1/4 lžičky červených chilli vloček, rozdrcených
2 stroužky česneku, očištěných a utřených
1 lžíce zázvoru, najemno nastrouhaného
400g divoké rýže
1 středně velká červená a 1 zelená paprika, zbavená jader a jemně nasekaná
1 malá mrkev, očištěná a nastrouhaná
130g kešu ořechů, opražených
4 jarní cibulky, očištěné a nakrájené šikmo na tenké plátky

Dresink
Olej, omáčku Tamari, sirup, chilli vločky, česnek a zázvor rozmixujeme ručním mixérem.

Salát
Pod poklicí přivedeme k varu rýži v 550ml vody a dusíme 35minut při nižší teplotě. Uvařenou rýži pak přendáme do velké mísy a smícháme s paprikami, mrkví, kešu ořechy a jarní cibulkou. Přelijeme dresinkem a dobře promícháme. Podáváme teplé.

Salát můžete doplnit opečenými kousky toastu.

Další recepty na chutné a zdravé pokrmy najdete také zde.