Třicetidenní program krásy díl VIII.

V dalších dílech vám uvedu několik receptů na zdravé obědy či večeře, které můžete libovolně doplňovat o ingredience, obměňovat je nebo nahrazovat vlastními postupy. Podstatnou součástí našeho života tedy i zdraví a krásy je nalezení rytmu. Mějte tedy na paměti, že se máme stravovat pravidelně a nejlépe ve stejnou dobu.
Související obrázek

Plněná dýně


pro 4 až 6 osob

2 dýně Hokkaido
panenský olivový olej
sůl
1 středně velká cibule, očištěná a nasekaná
1 středně velká mrkev, očištěná a nakrájená na plátky
150g bílého zelí, očištěného a nasekaného
200g čerstvých fazolí, namočených přes noc a uvařených doměkka ve slané vodě
120g strelivoané kukuřice
1/2 lžičky kmínu
1/2 lžičky omáčky Tamari
1/2 lžičky sladké mleté papriky
čerstvý umletý pepř

Troubu předehřejeme na 180°C.

Dýně rozpůlíme a odstraníme jadérka. Posolíme, pokapeme olejem a položíme řezem na plech vyložený pečícím papírem. Zlehka pečeme cca 50minut.

Mezitím necháme během 5 minut na 2 lžících olivového oleje zesklovatět cibuli. Přidáme mrkev, zelí a necháme 2-3 minutky povařit. Poté přisypeme černé fazole, kukuřici, Tamari a koření a vše necháme pod pokličkou 10 až 15 minut dusit.

Dýně vyjmeme z trouby a naplníme směsí zeleniny a fazolí. Ihned podáváme.

                                             Výsledek obrázku pro quiche

Quiche s paprikou

pro 4 až 6 osob

1/2 balení celozrnného mraženého těsta na pizzu (225g) nebo těsto vlastní výroby
2 lžíce olivového oleje
2 paprikové lusky, zbavené jader a nakrájené na tenké plátky (žluté, zelené nebo červené)
1 cibule, oloupaná a nakrájená na jemné plátky
3 velké vaječné žloutky
110 ml smetany 40% nebo créme fraiche
sůl a čerstvě umletý černý pepř
120 g čerstvě nastrouhaného parmezánu

Troubu předehřejeme na 180°C.

Těsto necháme povolit, vyválíme a vložíme do formy o průměru 26 cm. Vytvarujeme malý okraj, na těsto položíme papír na pečení a proklademe paprikami. Zhruba 15 minut předpečeme. Vyjmeme z trouby a odstraníme papriky a pečící papír.

Mezitím necháme rozehřát olej a na něm několik minut dusíme předpečenou papriku a cibuli téměř doměkka. Vaječné žloutky rozmícháme se smetanou, kořením a polovinou strouhaného sýra. Směs papriky a cibule rozprostřeme na těsto a přelijeme vaječnou směsí. Quiche posypeme zbývajícím sýrem a pečeme přibližně 30 minut dozlatova.

Varianta 1: Paprikové lusky nahradíme 220 g na tenké plátky nakrájených artyčoků nebo stejným množstvím sušených rajčat. Zeleninu podusíme 2minuty a olivovém oleji a dále pokračujeme v 
receptu.

Varianta 2: Místo paprikových lusků použijeme najemno nakrájené cukety. Posypeme 1 lžičkou soli a necháme 30 minut v cedníku pustit vodu, poté dobře opláchneme a osušíme. Cukety poklademe na těsto a dále pokračujeme v receptu.