Bojíte se alergií na potraviny u dítěte? Správným zavedením jídelníčku jim můžete předejít.

S příchodem dítěte na svět začne maminka řešit otázky vývoje dítěte, výchovy, jak s dítětem jednat, čím ho krmit, kdy může chytit jakou nemoc, kdy jej očkovat, jak se starat o dítě. Jednání každého z nás je však naprosto individuální a co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Jak se říká, příručka na dítě prostě neexistuje. Dnes máme navíc k dispozici spoustu materiálů, informací, doporučení se k nám hrnou ze všech stran a možná tedy řešíte, co je správné a co ne.

I já coby prvorodička, tedy matka bez zkušeností, jsem si tímto stádiem prošla. A popravdě jsem řešila vývojové stadium, otázky ohledně nemocí apod. hlavně v prvním roce života našeho chlapečka.
Narazila jsem i na otázku alergií, neboť jsem zjistila, že alergiků, tedy myslím dětí alergických na potraviny rapidně přibylo. Říká se, že alergických dětí je 8 z 10. A to je dost vysoké číslo :-/ Snažila jsem se tedy dopátrat toho, zda existuje nějaký způsob jak eliminovat alergii.
Zjistila jsem, že existuje tzv. IMUNOLOGICKÉ OKNO, kdy dítěti podáváte jednotlivé alergeny v průběhu 4-6měsíce věku a to bez ohledu na to zda je či není kojené. V našem případě se tedy jednalo o plně kojené dítě.

Zajímavostí je, že pokud se zeptáte pediatra, kdy začít s příkrmy pokud kojíte, je vám často doporučeno výlučné kojení do 6 měsíce a až následné přidávání příkrmů. Z imunologického hlediska je však třeba začít dříve, neboť po 6 měsíci již nebudete moci využít tohoto imunologického okna. Imunita dítěte si musí vybudovat jakousi toleranci na potraviny. Imunitu má dítě v prvních třech až čtyřech měsících získanou od matky a následně si kojenec tvoří imunitu vlastní. Ke správnému vývoji trávícího traktu a "tolerance" na potraviny patří impulzy z vnějšího prostředí, kterými jsou právě ochutnávání potravin a to všech potravin. Stačí tedy skutečně malé množství jako lžička kravského mléka, mouky, kousek rohlíku, příkrm s jahodami apod.

Často jsem se ve svém okolí setkala s maminkami, které se bály toho, že zaváděním příkrmů si potlačí laktaci. Z osobní zkušenosti musím podotknout, že v době imunologického okna se nejedná o přikrmování dětí plnými porcemi. Spíše jde o to, abyste dítěti nabídli potravinu k ochutnání. I příkrmů sní dítě z počátku málo, spíše se jedná o lžičku jídla. Na kojení to opravdu mít žádný vliv nebude.

Zavádění potravin má také svá pravidla. Měli byste dávat jednu potravinu alespoň 3dny po sobě a sledovat reakce. Pokud se žádné nevyskytnou, můžete zavést další potravinu. Někdy se doporučuje zavádět příkrmy po týdnu, tak aby byla dostatečně dlouhá doba, kdy můžete vysledovat případnou negativní reakci. V tomto směru se názory dost liší. Osobně jsem přikrmovala dítě podle toho, jak byla velká lahvička, či kolik jsem měla navařeno.

Statistiky mluví o tom že dnes je lidí s atopickým ekzémem 30-40% a za deset let může být klidně i 50%. Je tedy třeba s tímto stavem něco dělat a hlavně informace dostat k maminkám, které si nové informace žádají sami, ale často se k nim nedostanou.

Zajímavostí je, že alergiků se začalo vyskytovat více poté, co jsme se odklonili od chování našich předků tedy babiček či prababiček, které příkrmy zaváděly v době 3-4měsíce věku dítěte.
Před asi 80-100lety se ale začalo tvrdit, že nejlepší je kojit a stále jen kojit a nic lepšího není... Naši prarodiče pravděpodobně neměli žádné ponětí o tom, co to je imunita nebo že ji lze nějak ovlivnit příkrmy. Neznali alergie nebo pouze velmi omezeně. Prababičky se chovaly pouze instinktivně, tak jak jejich maminky a babičky a vše fungovalo přirozeně...

A není to jen tato oblast, kde bychom se měli chovat přirozeně a uděláme tím vlastně nejlépe. Stále více se svět začíná zajímat o potraviny, hromadnou výrobu, přidané látky, náhražky apod. Zjištění a doporučení, která z výzkumu vyplývají jsou jednoznačná. Jezte a pijte pouze ty potraviny, které víte, co obsahují a nejlépe jste i u jejich přípravy.

Doufám, že jsem vám odpověděla na otázky, které vás trápili. Přeji vám, aby vaše děti alergie netrápila.

Reklamní sdělení:
Na našem eshopu www.levnalekarna.cz najdete celou sekci pro děti, kde nabízíme i příkrmy a další výživu pro děti a jejich zdraví jako kaše, mléka, čaje, dnes velmi oblíbené kapsičky či křupky.

Komentáře